Thursday, 31 December 2015

NEW YEAR GIVEAWAY BY DYLLAREZAN

http://dyllarezan.blogspot.my/2015/12/new-year-giveaway-by-dyllarezan.html


Lastday 2015,  Alhamdulillah untuk segalanya, suka duka sepanjang 2015 =)
Selamat Tahun Baru 2016 buat semua pengunjung blogfiefi.blogspot.com !
Semoga kita sentiasa dalam rahmatNya selalu. InsyaAllah.

Ohya! kawan-kawan yang nak join new year giveaway ni, masih berkesempatan sangat-sangat =)

Tarikh tutup: 16/1/2016 (at 11.59pm)
Klik banner kat atas untuk join =)

Jom memeriahkannya!

Sunday, 27 December 2015

Quote of the day #20


Jom tambah ilmu yang bermanfaat. 
Jom jadi orang yang memberi manfaat  :)
InsyaAllah.

Saturday, 26 December 2015

Mek Comel, Sedap dimakan, Buat pun senang je!

Alhamdulillah :)
Hari ni berjaya buat kuih mek comel. Pagi-pagi lagi, eh tak pagi sangat, lebih kurang pukul 9 pagi lebih laa...projek keledek ni bermula.

Yes! Kuih mek comel ni perlukan ubi keledek oren. Memula buang kulit siap-siap, bersihkan dan rebus sehingga empuk. Masa rebus tu letak lah garam sikit.

Dah empuk, tos kan dan tumbuk bagi hancurkan semua ubi-ubi tu. Fiefi guna alu lesung untuk mudahkan kerja. Yela, panas kan nak tumbuk guna tangan. Guna sudu lak, cam lecehlak. Berhati-hati ye! Sakit tanggung sendiri :)

Bila dah hancur lumat semua, ambil sedikit tepung gandum, campur dengan sedikit ubi keledek tadi tu (muat-muat tapak tangan la) , kemudian kepal sikit dan bentukkan silinder...next, letak gula secukup rasa amaunnya :) ikut selera anda ye! Dah letak gula, tekupkan silinder tu...golek-golek bentukkan tajam di hujung atas bawah. Siap! Fiefi mohon maaf tak sempat nak snap picture untuk step-step. InsyaAllah entri akan datang ye!

Bila dah siap bentukkan cam dalam gambar ni. 

Siap lah mek comel. Next, perlu goreng dan makan je.


Mudahkan? Kan? Kan?
Jom la try buat...sedap!
Lagilaa bila buat pagi-pagi, boleh lah tahan sampai ke minum petang :) Mudah kerjakan!



Thursday, 24 December 2015

Salam Maulidur Rasul

Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulilah,

Hari ni 12 Rabiulawal 1437,
Salam Maulidur Rasul buat semua.


Selawat dan salam,
buat Nabi junjungan kita,
Muhammad s.a.w.



Wednesday, 23 December 2015

Sejarah Shaklee #3: Penubuhan Shaklee Malaysia

Korang Tau Tak?

Shaklee Malaysia ditubuhkan pada tahun 1988. Kira-kira hampir 27 tahun bertapak di Malaysia. Dan juga selepas 2 tahun kematian pengasasnya iaitu Dr Forrest C. Shaklee.

Kematian beliau tidak sia-sia kerana beliau telah berjaya meninggalkan Legacy Business beliau supaya dapat memberi manfaat kepada jutaan manusia melalui product Shaklee.

Sudahkah anda bersedia untuk meninggalkan sesuatu untuk anak cucu anda?


Sumber: Mam&Mns

Sunday, 20 December 2015

Lirik Lagu: Lebih Indah - Siti Nurhaliza


Nak share lirik satu lagu yang dinyanyikan oleh Siti Nurhaliza hari ni =)
sebab suka dengar lagu ni...
Jom nyanyi! hihi

Pelangi
Terlihat tika 
Adanya 
Titisan hujan 

Begitu resam alam 
Perlu ada kepelbagaian 
Cabaran dan dugaan 
Membuat hidup lebih indah 

Di sekelilingmu 
Ada dinding dinding 
Yang menghadangi dan menghalangi 
Di sekelilingmu ada laut-laut 
Yang menghampari dan merintangi 

Jiwa serta raga 
Cinta jiwa cinta 
Kau harunginya 
Kau harunginya 

Umpama 
Purnama jingga 
Cantiknya 
Di langit senja 

Warnanya yang tercipta 
Dari debu zarah udara 
Mengajar hidup kita 
Ragamkan menghasil yang indah 

Di sekelilingmu 
Ada dinding-dinding 
Yang menghadangi dan menghalangi 
Di sekelilingmu ada laut-laut 
Yang menghampari dan merintangi 

Jiwa serta raga 
Cinta jiwa cinta
Kau harunginya 
Mengharunginya 

Tiada yang mustahil di dunia 
Segalanya mampu ditawan 
Sejauh manakah kemahuan 
Demi ke sana 

Di sekelilingmu 
Ada dinding-dinding 
Yang menghadangi dan menghalangi 
Di sekelilingmu ada laut-laut 
Yang menghampari dan merintangi 

Jiwa serta raga 
Cinta jiwa cinta 
Kau harunginya 
Mengharunginya


1st Mini Giveaway by Azyyati Liah



Salam Ahad buat semua =)
hihi Giveaway lagi !

Korang dah join?
Kalau belum, sila klik banner kat atas tu..
Ohya, ada pilihan bagi peserta untuk memilih hadiah samada A atau B.



http://azyyatiliah.blogspot.my/2015/12/1st-mini-giveaway-by.html

Hadiah A 



http://azyyatiliah.blogspot.my/2015/12/1st-mini-giveaway-by.html 
Hadiah B


Fiefi pilih A =)
Jom korang, memeriahkan giveaway ni. Syarat-syarat pun mudah je.
Tamat: 25 Disember 2015
Good luck!
 

Saturday, 19 December 2015

Osteoporosis: Senyap-senyap ia datang menyerang!

Sebelum ni bila dengar Osteoporosis cuma tahu ia berkait dengan kesihatan tulang. Tu je! Macamana dan bagaimana ia berkait tak ambil tahu sangat. Tapi bila dah umur semakin meningkat, dengan tak suka minum susu sangat, korek-koreklah hal Osteoporosis ni untuk tambah ilmu. Entri ni, Fiefi nak kongsikan dengan semua apa yang Fiefi tahu tentang Osteoporosis.



Dari sumber yang dirujuk, Osteoporosis juga dirujuk tulang poros atau tulang kurang mampat. Ia adalah sejenis penyakit metabolik di mana tulang mengalami kerapuhan sedikit demi sedikit lalu mengundang kepada risiko retak terutama di bahagian pinggul, tulang belakang dan lengan.

Kekuatan tulang menjadi lemah menyebabkannya mudah retak selepas taruma yang minimum atau kecil. Biasanya berlaku keretakan pinggul yang menjejaskan kualiti hidup dan hilang kebergantungan akibat kehilangan upaya dan pergerakan yang terhad. Osteoporosis boleh menjejaskan kesihatan, mengganggu kehidupan harian, di mana berasa sakit ketika hendak duduk, berdiri, batuk atau mungkin ketika memeluk seseorang.

Ketumpatan jisim tulang akan mencapai kemuncaknya sewaktu usia 20 hingga 25 tahun. Ia bergantung kepada faktor genetik disamping pengambilan nutrisi, aktiviti fizikal dan penyakit keturunan yang lazimnya mempengaruhi pertumbuhan tulang.



Osteoporosis boleh berlaku dikalangan lelaki dan wanita, namun wanita lebih berisiko menghidapinya terutama ketika melewati menopaus.Ini disebabkan tubuh tidak lagi mampu menggantikan tisu tulang (pembentukan semula tulang) dengan pantas apabila usia semakin meningkat. Lebih-lebih lagi selepas menopaus kerana pengeluaran hormon estrogen akan terhenti mengakibatkan tulang tidak lagi mendapat perlindungan yang diperlukan.

Simptom Osteoporosis.

Seseorang yang mengalami osteoporosis mungkin tidak menunjukkan sebarang gejala sehingga tulang menjadi rapuh dan akan retak atau patah sekiranya terlanggar sesuatu. Jika keadaan ini berlaku, kesakitan yang dialami agak teruk dan boleh menjejaskan aktiviti fizikal .

Tanda lain termasuklah sakit tulang di bahagian belakang hingga menjadi bongkok disebabkan keretakan tulang di bahagian ini.


Cara Mencegah Osteoporosis.
"Kita tidak boleh elak 100%, namun boleh lambatkan prosesnya" - Prof. Chan Siew Pheng (Pakar Perunding Kanan Endokrinologi)
Namun dinasihati mengambil nutrisi dan amalkan gaya hidup yang sihat dalam mencegah dan merawat osteoporosis.

Kalsium dan vitamin D adalah bahagian penting dalam terapi osteoporosis dan ia juga mampu mencegah masalah pinggul retak ketika usia tua. Pesakit dinasihatkan mengambil kalsium dan vitamin D di samping bisfosfonat untuk mengelakkan risiko hipocalcamea

Antara cara mengurangkan risiko osteoporosis ialah:
* Berhenti merokok
- amalan merokok, boleh mengurangkan jisim tulang seseorang selain mengurangkan paras hormon estrogen serta menyebabkan wanita merokok mengalami putus haid lebih awal
 * Berhenti atau kurangkan minum minuman beralhokol
- bagi mereka yang banyak minum minuman beralkohol, risiko untuk mendapat osteoporosis adalah lebih tinggi.
* Tingkatkan aktiviti fizikal atau bersenam
- digalakkan mengamalkan gaya hidup yang lebih sihat dengan meningkatkan lagi aktiviti fizikal sebagai salah satu daripada usaha mencegah osteoporosis.
- Senaman seperti berjalan pantas, berlari, menari, bermain badminton dan sebagainya merupakan antara aktiviti yang boleh membantu mengekalkan jisim dan kekuatan tulang. 
- Lebih berkesan lagi jika aktiviti fizikal atau senaman dilakukan secara teratur. Sekurang-kurangnya 20 hingga 30 minit setiap kali dan tiga kali seminggu. 
- Selain itu, aktiviti harian boleh ditingkatkan dengan melakukan kerja-kerja rumah termasuk berkebun dan membersihkan rumah.


Sharing is caring,
-Fiefi Ira-

Friday, 18 December 2015

Testimoni Ostematrix -Part 1




"As salam semua...saya nak share pengalaman saya Jumaat lepas baru-baru ni datang period, tak tau apa pasal terasa sangat sakit pinggang...mencucuk-cucuk...kebetulan masa tu tengah batuk dan selsema. So setiap kali batuk je terasa la mencucuk-cucuk pinggang ni. Adeh tak tahan sungguh. Kerja pula kena duduk je depan PC. Memang tak tahan. Then, malam before tidur saya telan 3 biji Ostematrix sekali gus...biasa makan 1-2 biji je...Alhamdulillah sangat...terus semangat nak g jalan-jalan keesokannya hari Sabtu :)

Ostematrix ni memang bagusla..lagi-lagi untuk kita yang pernah mengandung dan bersalin ni...banyak kudrat yang diperlukan untuk uruskan hal-hal rumahtangga kan? :)" -EnNa RuSti-

Ni lagi pengalaman dan kebaikan yang telah mereka rasakan setelah mengambil Ostematrix Shaklee =)


  • Membantu tidur lebih lena.
  • sakit pinggang dan lenguh badan tiada lagi.
  • Melawaskan! Tiada sembelit.
  • Alternatif bagi yang tidak sukakan susu untuk dapatka sumber kalsium.
  • Membantu ibu berpantang yang ada masalah sembelit.
  • Badan cergas.
  • Membantu meredakan sakit pinggang semasa period.

 Istimewanya Ostematrix ni, lebih daripada kalsium. Kerana turut mengandungi 
Vitamin D, magnesium, zink, boron, manganase dan kuprum =)

012 266 0427
Fiefi Ira
Pengedar Shaklee Changlun
Pengeposan ke seluruh Malaysia

MINI GIVEAWAY - SAYA NAK TOPUP


"Mini Giveaway - Saya Nak Topup"
klik banner - join
Syarat-syaratnya :-
  • Follow blog
  • Buat entri bertajuk "MINI GIVEAWAY - SAYA NAK TOPUP"
  • Copy coding yang disediakan & paste kan dalam ruangan HTML
  • Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen entri ini
  • Giveaway berlangsung 18.12.2015 - 25.12.2015
  • Giveaway tamat 25.12.2015 jam 11.59 malam
  • Pemenang dinilai melalui RANDOM.ORG

Thursday, 17 December 2015

Segmen Blogwalking & Tambah Follower Hujung Tahun Part 2


Terima kasih buat penganjur yang adakan segmen macam ni,
banyak dah yang Fiefi join,
untuk tambah kenalan antara blogger juga 
memperkenalkan blog yang baru tercipta ni =)

ok, sesiapa yang nak join,
 klik banner kat atas ye !
Tamat segmen :30 Disember 2015

Saya nak menang tudung bawal crepe


Jom kawan-kawan memeriahkan giveaway ni =)

Syarat-syaratnya pun mudah.

Tamat : 31 Disember 2015

End Year Giveaway by seindahcerita



 http://seindahcerita.blogspot.com/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 

Cara mudah :

 1. Follow SEMUA syarat.
2. Buat entry bertajuk "End Year Giveaway by seindahcerita"
3. Letak banner dekat entry.
4. Backlink kan ke sini.
5. Publish!
6. Tinggalkan link entry giveaway anda di ruangan komen entry ini sahaja.
dan sertakan emel /fb link supaya mudah dihubungi.

Klik banner untuk join ye!
Jom memeriahkan giveaway ni =)

Wednesday, 16 December 2015

Testimoni OsteMatrix : Atasi Masalah Cramp Kaki Semasa Hamil

"Tengah malam semalam terjaga dari tidur, kaki rasa kebas-kebas dan macam nak 'cramp'. Mintak hubby tolong urut dengan minyak panas pun tak kurang. Pastu baru teringat Ostematrix, saya ambil 2 biji. Al hamdulillah, sakit beransur kurang dan dapat tidur lena sampai pagi. Terima kasih Ainul Malik perkenalkan Ostematrix! I'm loving it. -Riza Afzan Asri-


"Thanks kak, sekarang memang ambil juga Ostematrix, memang sangat bagus kalau compare dengan yang sebelum ni ambil kalsium yang beli dari farmasi je. Sekarang sejak amalkan Ostematrix ni saya dah tak cramp kaki lagi. Dulu time ambil kalsium dari farmasi memang tetap akan cramp kaki malam-malam time tidur. Tulang belakang tu memang sakit jugaklah (biasalah time pregnant) tapi kurang sikit dah sejak amalkan Oste. Alhamdulillah syukur sangat-sangat, saya takleh minum susu sebab ada lactose intolerance. Tiap kali minum susu memang akan jadi pengunjung toilet yang setia.hehe. Mujur jumpa produk ni." -Maimun Huja Husin-


"Salam semua, saja nak share produk Ostematrix...Saya ni pregnant 7 bulan...Memang kerap la, malam-malam kena cramp dekat betis dan perut yang berulang-ulang setiap hari...
Baru 3 hari amalkan Ostematrix, 4 biji...macam tak percaya lak...malam tadi tak kena langsung...Walhal, hujan lebat dan cuaca sejuk sangat...
Bangun pagi...betapa lancarnya 'usus dicuci' hehehe...
Pasni tidur lana daa...tak yah bangun malam nak hilangkan cramp-cramp...Tq Shaklee =)" - Shida Seth-


012 266 0427
Fiefi Ira
Pengedar Shaklee Changlun
Pengeposan ke seluruh Malaysia

Fadh's Birthday Segment




Buat Fadh, 
selamat ulangtahun kelahiran yang ke 19 +0

Moga sentiasa dalam limpah rahmatNya dan sukses selalu!

Untuk segmen ni Fiefi tag:
 Jom memeriahkan segmen ni =)

Susu Ibu: Beri Kebaikan Kepada Ibu dan Anak

Alhamdulillah, majoriti masyarakat kita sekarang sudah celik tentang kepentingan penyusuan susu ibu. Dari saat dilahirkan sehingga bayi berumur 6 bulan, kita digalakkan memberi susu ibu sepenuhnya dan diteruskan sehingga bayi berumur 2 tahun bagi mendapatkan segala kebaikan penyusuan susu ibu. Pemberian susu ibu sepenuhnya bermaksud bayi tidak diberi makanan atau minuman tambahan yang lain selain daripada susu ibu.

Sesungguhnya, banyak kebaikan penyusuan susu ibu ni. Bukan anak sahaja yang perolehi kebaikan, tetapi ibu turut perolehi kebaikan. Untuk entri kali ni, Fiefi nak kongsikan kebaikan yang bakal diperolehi ibu dan anak melalui penyusuan ibu.

Berikut antara kebaikan yang diperolehi ibu menyusu:
1.Membantu mengecutkan rahim dan mengembalikannya kepada saiz yang asal dengan cepat serta mengurangkan pendarahan selepas bersalin.
2. Membakar kalori dan mengembalikan bentuk badan asal anda dengan cepat.
3. Mengurangkan risiko kanser payudara dan kanser ovari.
4. Menjarakkan kelahiran jika mengamalkan penyusuan ibu secara sepenuhnya. 

Bagi bayi pula, kebaikan daripada penyusuan susu ibu termasuklah:
1. Susu ibu membekalkan nutrien yang terbaik untuk bayi anda. Ia mengandungi nutrien dalam kadar yang mencukupi. Kandungannya berubah mengikut keperluan bayi yang sedang membesar. 
2. Susu ibu, terutamanya kolostrum , menguatkan sistem imuniti bayi anda. Ia melindungi bayi dari jangkitan seperti cirit birit, selesema, bronkitis dan radang paru-paru. 
3. Susu ibu mencegah pelbagai masalah alahan seperti asma, ekzema dan kolik bayi. 
4. Susu ibu mengandungi nutrien tertentu yang amat kritikal untuk perkembangan otak. Ia membantu dalam meningkatkan kecerdikan anak anda. 
5. Ia tidak mudah tercemar dibandingkan dengan cara penyusuan lain. 
6. Susu ibu mudah diperolehi pada suhu yang betul setiap masa. Oleh itu ia tidak susah untuk disediakan. 
7. Ia memberi keselesaan dan keselamatan emosi kepada bayi
8. Ia memberi peluang kepada ibu dan anak untuk berinteraksi sepenuhnya dan meningkatkan hubungan kasih sayang antara ibu dan anak.

Antara lain kebaikan daripada penyusuan susu ibu ialah tidak memerlukan perbelanjaan dan bekalan susu sentiasa ada. Ini juga baik untuk persekitaran kerana tidak memerlukan botol, tin dan kotak-kotak.
Kredit foto : susuibu.com
Sharing is caring,
-Fiefi Ira-

Tuesday, 15 December 2015

Sejarah Shaklee #2: Doktor pertama yang menerbangkan pesawat !


Dr Shaklee menjadi doktor pertama yang menerbangkan pesawat bagi merawat pesakit dengan jarak 100 batu radius di United State.

Apa yang membuatkan beliau begitu tabah dan menghabiskan banyak duit untuk membantu lebih ramai orang?

InsyaAllah, kita juga mampu mencontohi usaha beliau sebagai seorang umat Islam yang berjaya di dunia dan akhirat.



012 266 0427
Fiefi Ira
Pengedar Shaklee Changlun
Pengeposan ke seluruh Malaysia

Testimoni Ostematrix: Atasi sembelit Ketika Berpantang!

Hari ni nak kongsikan testimoni daripada ibu-ibu pula. Yang mengalami masalah sembelit ketika berpantang.

"Sekarang saya takleh skip dah ostematrix. Kalau skip siap la. Sembelit la saya. Sebab saya ni tak gemar makan sayur. Jadi Vitalea dan Ostematrix tu syarat sah wajib untuk atasi ketidaklawasan saya. Sangat membantu ketika baru melahirkan anak. Pepaham je la kalau sembelit masa berpantang. Orang kata ngeri." -Khairunnass Saleh-

"SEMBELIT!!
Waktu berpantang dulu, saya sembelit hingga hari yang ke 10...memang menakutkan...takut jahitan terbuka.
-Day 3  berpantang-
Ostematrix sangat membantu masalah saya kali ni...semalam je dah 4 kali buang air besar...lancar dan tidak menyakitkan :) Lega sangat-sangat!" -Aisyah Mahdi-

"Saya masa pantang 2011, tak makan Shaklee lagi. Sembelit. Berjam dalam toilet. Berpeluh-peluh..huuu... kali ni berpantang, tak sembelit, cuma ada gak la pedih sokit sebab seriau dengan jahitan.hehe. Tapi Alhamdulillah, tak sembelit dan boleh buang dengan mudah. Sekarang memang tak tinggal oste." -Nini Kopiah Kait-

012 266 0427
Fiefi Ira
Pengedar Shaklee Changlun
Pengeposan ke seluruh Malaysia 

Amy Hilmirda Giveaway 2015

Syarat-syarat Penyertaan :-


1. Follow blog Amy .
2. Blogger yang menetap dan beralamat di Malaysia.
3. Buat Entry bertajuk " Amy Hilmirda Giveaway 2015"
4. Letak banner "Amy Hilmirda Giveaway 2015" dalam entry.
5. Tinggalkan URL entry kat ruangan komen.
6. Nak lagi senang copy aje entry ni... hehehe.

TARIKH TUTUP : 31 DICEMBER, 2015.


Pemenang akan dipilih secara cabutan bertuah oleh anak-anak Amy Irfan, Faris dan Nasiim.

Jom Kawan-kawan join =)

Monday, 14 December 2015

10 Fakta Menarik Tentang Ibu Bersalin!

Sesungguhnya seorang ibu yang mempunyai pengalaman bersalin adalah rezeki yang tiada tolok tandingan buatnya. Yes! Alhamdulillah rezeki darinya. Syukur seadanya. Dan setiap kali bersalin adalah saat pengalaman yang pertama buat si ibu walaupun dikatakan si ibu itu bersalin anak kedua atau ketiga. Ini kerana setiap kali bersalin pengalamannya berbeza dan tersendiri moment nya buat si ibu bersama anak yang dikandungnya =)

Proses melahirkan bayi merupakan perjuangan hidup mati seorang wanita. Kesakitan dan keperitan yang ditanggung tiada tolok bandingnya. Untuk entri kali ni, Fiefi nak kongsikan beberapa fakta menarik mengenai proses melahirkan bayi.
1. Hanya 5% bayi yang lahir pada tarikh EDD (Estimated Due Date) mereka. Kebanyakannya lahir antara minggu ke 37 dan 42 kehamilan. 
2. Sehingga bersalin, rahim ibu akan mengembang 500 kali ganda dari saiz normal untuk menampung kandungannya. 
3. Purata darah yang hilang melalui proses kelahiran normal adalah 500ml. 
4. Kira-kira 80% wanita mengalami sindrom “Baby Blues” semasa dua minggu terawal selepas bersalin disebabkan oleh perubahan hormon badan. 
5. Hanya 1 daripada 10 wanita mengalami pecah air ketuban sebelum proses bersalin bermula. Kebanyakan wanita hanya akan mengalaminya apabila mereka telah bersedia untuk meneran keluar bayi. 
6. Badan manusia hanya mampu menanggung kesakitan sehingga 45 Del. Tetapi semasa bersalin ibu akan mengalami sehingga 57 Del yang bersamaan dengan 20 tulang dipatahkan serentak. 
7. Apabila seorang ibu mula sakit hendak bersalin, tercatatlah pahala jihad baginya. 
8. Apabila seorang ibu melahirkan anak, terhapuslah dosa-dosa lepas bagi wanita itu. 
9. Ibu bersalin akan dapat pahala 70 tahun solat dan puasa. 
10. Setiap kesakitan pada satu uratnya, Allah hadiahkannya pahala menunaikan haji.

Ok, itu aje yang Fiefi kongsikan untuk entri kali ini.
Semoga bermanfaat.

Terima kasih sudi baca =)
-Fiefi Ira-

GIVEAWAY HUJUNG TAHUN 2015 NS


HADIAH
[]
4 x Diari Planner Tahun 2016
3 x Hadiah Saguhati

TARIKH BERLANGSUNG :
5 DIS 2015 hingga 20 DIS 2015

KLIK BANNER SEKARANG UNTUK MENYERTAI..!!! 
TERIMA KASIH KAWAN-KAWAN..

Testimoni MealShakes: Kanak-kanak Sembelit

1. Dia tak lagi menangis waktu poo poo malah jadi lancar je!

Salam semua, semoga ceria di pagi Jumaat yang mulia ini.
Di pagi yang indah ini, saya ingin berkongsi testimoni sendiri yang menggunakan MealShakes untuk anak perempuan saya.
Sejak dari dulu anak saya ni (umur 2 tahun ++), selalu menghadapi masalah sembelit dan kurang selera makan, walaupun badan agak berisi :) Dah macam-macam cara saya gunakan untuk hilangkan masalah ini, sedih tengok dia menangis kesakitan dan badan berpeluh-peluh tiap kali nak poo poo.
Akhirnya saya nekad untuk cuba bagi dia minum MealShakes yang dicampurkan dengan susu formula biasa, setelah hampir 3 minggu Alhamdulillah, dia tak lagi menangis waktu poo poo malah jadi lancar je...senang hati saya melihat perubahan ni...selera makan dia juga semakin bertambah...syukur sebab Shaklee menyediakan  penyelesaian yang terbaik untuk masalah saya ni. -Eizan Adzan-

2. Now i'm not worried anymore, hari-hari dia buang air besar without any constipation!

Alhamdulillah...after consume MealShakes tak sampai seminggu, my little boy dah tak sembelit dah. Dulu everytime nak buang air besar habis satu rumah dia berlari sambil menangis, kadang-kadang tertidur sambil berdiri coz sakit nak buang air besar katanya...now i'm not worried anymore, hari-hari dia buang air besar without any constipation...Tq shaklee -Situ Rozita Ahmad Mokhtar-

3. Alhamdulillah, dah getting soft 'stool' dia!
"Salam, 
Hi Yana...sorry tak sempat nak reply email Yana...nak sebulan dah huhuhu...Alhamdulillah, dah getting soft 'stool' dia... tapi tak la everyday dia membuang... tapi as usual dia akan menonggeng dia perut dah start memulas sebab dah terbiasa dulu walaupun dalam dia nangis-nangis tu sebenarnya stool dia dah kuar pun...ehehehe trauma dia tak habis lagi... mane tak nye, dari umur 7 bulan camtu dan kitorang try macam-macam sampai la jumpa shaklee ni... "
Customer ni anaknya mengalami sembelit...dah tukar macam-macam susu, cuba macam-macam ubat tapi still tak jalan...so Yana  suggest MealShakes memandangkan MealShakes juga mengandungi fiber...- Lyana Mansor-
012 266 0427
Fiefi Ira
Pengedar Shaklee Changlun
Pengeposan ke seluruh Malaysia



Sunday, 13 December 2015

Sembelit : Punca dan Cara Atasinya!

Anda pernah mengalami SEMBELIT? Macam mana rasanya? Seksakan? Sampai lama duk dalam toilet...Ye la, perut anda rasa memulas-mulas tapi 'bahan' itu susah nak keluar...dan selagi 'bahan' tu tak keluar selagi tu la tak selesa kan?

Jom kenali apa itu SEMBELIT...
Kali ini Fiefi mahu berkongsi tentang apa itu sembelit, apa punca yang menyebabkan sembelit dan bagaimana cara untuk mengatasi sembelit ni serta cadangan produk Shaklee yang dapat membantu mengatasi sembelit.

Sembelit adalah masalah pengosongan usus yang berlaku apabila anda sukar untuk membuang air besar. Apabila seseorang menghadapi sembelit, kadangkala ia menjadikan najis keras dan sukar untuk membuang najis sehingga mengambil masa beberapa hari menyebabkan jarang membuang air besar.

Memang ada orang yang buang air besar sekali seminggu. Ia normal bagi orang yang sudah dilatih sejak kecil dengan cara begitu. Jumlah kekerapan bukan penentu sama ada orang itu sembelit atau tidak kerana tabiat ke tandas antara individu adalah berbeza. Bagaimanapun, sembelit dikatakan terjadi sekiranya anda ke tandas kurang dari tiga kali seminggu.

Sembelit bukanlah satu penyakit, ianya disifatkan sebagai gejala dan bukan sejenis penyakit yang merbahaya, setiap individu pernah mengalami masalah ini. Sungguhpun begitu, masih ramai yang menganggap sembelit sebagai isu remeh dan berpendapat ia boleh diselesaikan dengan banyak meminum air.

Punca Sembelit? 
1. Pemakanan tidak seimbang – pola pemakanan yang kurang serat dan air, terlalu banyak makan makanan yang telah diproses.
2. Pengambilan ubat-ubatan tertentu seperti ubat tahan sakit dengan dos tinggi sehingga boleh memperlahankan pergerakan usus.
3. Kehadiran luka kecil pada bahagian lubang dubur yang memberikan kesan yang amat sakit apabila membuang air besar.
4. Tabiat melengah-lengahkan proses pembuangan air besar. Sering bertangguh untuk ke tandas walaupun telah merasakan gesaan untuk membuang air besar. Bertangguh akan membuatkan anda tidak selesa dan mengakibatkan desakan untuk membuang air besar semakin berkurangan.
5. Perubahan hormon terutama ibu mengandung. Perubahan hormon progesteron yang meningkat ketika mengandung akan menegangkan otot-otot menyebabkan keadaan sembelit. Malah, kedudukan janin yang menekan bahagian usus juga menyebabkan sembelit.

Cara Atasi Sembelit?
1. Minum air secukupnya, sekurang-kurangnya 3 liter. Atau kenali signal tubuh anda, bila rasa dahaga, minum air dan perhatikan warna air kencing anda, sekiranya berwarna kuning pekat, banyakkan minum air.
2. Pemakanan yang seimbang. Amalkan pengambilan serat samada daripada bijirin, sayuran atau buahan.
3. Bersenam atau melakukan aktiviti yang sihat. Kerap melakukan senaman boleh meningkatkan kadar metabolisma dan ini membantu proses peristalsis lebih pantas (proses buang air besar).
4. Segera ke tandas bila ada gesaan untuk buang air besar.
*sumber rujukan

Andai anda masih bermasalah untuk mengamalkan cara untuk atasi sembelit seperti di atas, meh sini Fiefi cadangkan beberapa produk Shaklee yang dapat membantu sesiapa yang mengalami sembelit ni.

Antaranya:
1. Ostematrix yang mengandungi Magnesium iaitu mineral yang bersifat laksatif. Magnesium melembutkan najis sekaligus memudahkan pembuangan. Ini kerana Magnesium meningkatkan kandungan air dalam usus dan membantu menggesa berlakunya peristalsis (gerakan dalam usus yang membantu makanan terhadam bergerak dalam usus).
2. Herb Lax mengandungi herba-herba termasuk senna yang digunakan zaman berzaman sebagai bahan laksatif yang sesuai untuk detox usus. Pengambilan Herb-Lax juga digalakkan sebelum mengambil apa-apa supplement bagi memastikan usus bersih untuk penyerapan nutrien yang lebih baik.
3. Meal Shakes mengandungi serat yang amat penting dalam pergerakan usus bagi mengelakkan sembelit.


Ok, itu aje yang Fiefi kongsikan untuk entri kali ini.
Semoga bermanfaat.

Terima kasih sudi baca =)
-Fiefi Ira-

Testimoni MealShakes Shaklee : Kulit makin licin, Selera makan bertambah, sembelit tiada!

Hari ni Fiefi nak  share satu testimoni dari seorang ibu mengenai anaknya yang telah mula minum MealShakes...jom baca...
As salam semua...pagi ni mood nak share testimoni..heheh..MEALSHAKES~~~
1) kulit Aisy semakin licin...kalau dulu akan ada bintik-bintik kat badan dia..sekarang da kurang dan makin cerah
2) selera makan dan minum susu sangat-sangat bertambah...sebelum ni minum susu kat taska 3 kali je...malam takde minum botol just didect feeding mama ja...sekarang dah jadi 5 kali plus waktu malam 2 kali...dats means Aisy minum 7 kali susu sehari ( tak termasuk bf mama)
3) kalau dulu selalu sembelit...tiap kali nak yak, dia akan menangis...sian, sekarang tidak lagi...syukur Alhamdulillah
So, tu la dia testimoni dari anak saya sendiri, Izz Aisy Ammar (1 tahun 5 bulan ) yang baru minum Mealshakes selama lebih kurang sebulan :) - Puan Zaza Zainal
Alhamdulillah untuk perubahan positif yang telah anaknya perolehi.




012 266 0427
Fiefi Ira
Pengedar Shaklee Changlun
Pengeposan ke seluruh Malaysia

Giveaway Disember 2015 Cash RM500 by Emas Putih


Hadiah :
RM100 Top Referral
RM50 x 8

Tarikh Mula : 1 Dis - 15 Dis 2015 : Tarikh Tamat


Saturday, 12 December 2015

Sejarah Shaklee #1: Permulaan hidup Dr. Shaklee disahkan menghidap penyakit Tuberculosis


Semasa Dr Shaklee dilahirkan, beliau sudah disahkan oleh bidan dan juga doktor bahawa umur beliau tidak panjang kerana mengalami sakit Tuberculosis. Ini berlaku kepada ramai bayi yang masih kecil kerana keadaan persekitaran yang tidak sihat akibat aktiviti perlombongan di kawasan penginapan famili beliau. 
Martha Shaklee iaitu ibu Dr Forrest tidak berputus asa untuk merawat beliau yang masih kecil. Ibu bapa beliau mengambil keputusan untuk berpindah ke Moorhead, Iowa dimana mereka memulakan kehidupan baru di ladang pertanian dan memberi makanan herba dan tumbuh-tumbuhan yang sihat kepada Dr Forrest. . 
Atas usaha ibu bapa yang tidak pernah putus asa, beliau akhirnya berjaya sembuh dari penyakit beliau sehingga berazam untuk membantu lebih ramai orang untuk menjadi sihat seperti beliau. Maka terhasillah Vitalized Minerals pada tahun 1915 semasa beliau berumur 21 tahun.

012 266 0427
Fiefi Ira
Pengedar Shaklee Changlun
Pengeposan ke seluruh Malaysia

Perubahan Ketara Sejak Amalkan Vitamin Shaklee.

Dulu selepas kawen badan naik sampai tukar semua saiz baju dan seluar. Beli saiz besar takot badan naik lagi.
 

Tapi Alhamdulillah, semenjak mengamalkan Alfalfa, Lecithin dan Esp shaklee perubahan ketara. Seluar sebelum kawen dah boleh pakai. Tapi apa nak buat dengan seluar-seluar yang besar ni? Nasib tak beli banyak kalau tak mesti rugi.

Dah macam-macam cara nak kurus sebelum kawen dulu. Beli corset la, try set slimming produk XXXX la, beli losyen mustajab la, pergi slimming center la tapi semua tak jalan.

Rupanya makan shaklee je, badan sihat, kulit halus, cerah, perut kempis, pipi dah tak montel lagi! -Nurul Azliza

Produk yang diambil:
1. Alfalfa Complex
2. Lecithin
3. ESP


012 266 0427
Fiefi Ira
Pengedar Shaklee Changlun
Pengeposan ke seluruh Malaysia

Giveaway By Nazfea Solehah

Salam 12.12 buat semua =)
Moga semua dalam keadaan ceria, sihat ye!
Ni ada satu GA, tamat 14.12.15, 
so sempat untuk siapa-siapa yang nak memeriahkannya =)
klik banner untuk join ye!

http://salinasafea.blogspot.my/2015/11/giveaway-by-nazfea-solehah.html

Kenali Vitalea Iron Formula Shaklee.

Apa itu Vitalea Iron Formula? Vitalea Iron Formula adalah multivitamin dan multimineral dari Shaklee yang telah 100 tahun lebih berada ...