Thursday, 4 May 2017

7 Manfaat Omega Guard Yang Dihasilkan dari Ikan Laut Dalam!

Nak tanya, korang suka makan ikan?
Ikan apa kegemaran korang?

Fiefi suka makan ikan, Biasanya ikan cencaru, ikan bawal, ikan merah, ikan selayang, ikan kembong, ikan selar kuning, ikan jenahak, ikan siakap antara pilihan Fiefi. tapinya daam banyak-banyak jenis ikan tu, ikan talapia memang Fiefi takleh nak telan. Hahaha. Kenapa? Sebab rasanya tu! Kalau ikan patin pun, tengok camne cara dan ppenyediaan tukang masak tu, kena gaya Fiefi dapatlah makan. Kalau tak, tengok jela =)


Ok lah, untuk entri kali ni, Fiefi nak kongsikan antara manfaat yang diperolehi melalui Omega Guard Shaklee, minyak ikan terbaik di dunia.

Antaranya termasuklah;
1. Asid lemak omega-3 merupakan asid lemak yang penting yang tak dapat dihasilkan oleh badan kita. Oleh itu, kita perlu mengambilnya dari makanan. Omega-3 dari asas tumbuhan tidak boleh ditukarkan kepada EPA dan DHA secara berkesan oleh badan. Omega-3 membantu rembesan prostaglandin dengan lebih berkesan untuk menghalang prostetomegaly dan membuang air kecil yang timbul daripada punca andropos. Ia juga boleh mengimbangi perubahan dalam kepekatan hormon wanita yang menyebabkan PMS, bagi kulit licin dan kemerah-merahan.
 2. Mencegah penyakit salurah darah dan strok- DHA dan EPA boleh menentang thrombosis, merendahkan tekanan darah tinggi dan kepekatan darah, melincirkan saluran darah, dan peredaran darah yang lancar. Oleh sebab itu, ia efektif untuk membantu mengekalkan tekanan darah normal dan ketegangan dileher atau sakit kepala. Ia juga merendahkan kolesterol, menghindar pembekuan darah di dalam badan, membantu mengekalkan tahap kesihatan trigliserida, dan kolesterol LDL, mengawal masalah obesiti, mencegah anteriosclerosis, myocardial infarction, membantu mengurangkan risiko penyakit jantung. 
3. Membantu tumbesaran dan perkembangan otak janin dan membantu perkembangan memori- DHA adalah nutrien utama untuk otak, sistem saraf dan retina. Ia penting terutamanya pada 3 bulan terakhir perkembangan otak janin semasa di dalam kandungan. Susu ibu mengandungi kandungan DHA yang tinggi. DHA meningkatkan keupayaan ingatan dan pembelajaran, mencegah penyakit Alzheimer, memelihara penglihatan dan pendengaran, dan mencegah migrain. 
4. Meningkatkan sistem imun dan menyihatkan paru-paru. Mengawal sistem imun seperti memperbaiki alahan kulit, psoriasis, demam hay, bronkitis, penyakit lelah, hepatitis, SLE, dan penyakit buah pinggang. 
5. Menentang kanser- kajian telah menunjukkan bahawa Omega-3 boleh mencegah kanser patu-paru, payudata, prostat, dan kolon. Ia juga boleh meningkatkan enterogastritis, merangsang kesihatan hati selepas pembedahan dan membantu pankreas pesakit kanser untuk berfungsi dengan lebih efektif. 
6. Memelihara fungsi-fungsi sendi (arthritis)- paras asid lemak omega-3 larut dalam tisu rawan. Oleh sebab itu ia boleh mencegah kemusnahan enzim yang membentuk tisu rawan. Ia mencegah arthritis, memelihara fungsi-fungsi sendi dan gout dengan efektif. 
7. Mencegah insomnia dan membantu mengurangkan tekanan- kajian telah membuktikan bahawa EPA dan DHA mempunyai keupayaan untik menstabilkan emosi dan membantu dalam perkembangan kedihatan mental, termasuk kemurungan, tekanan, kebimbangan, neurasthenia, insomnia, autism, kanak-kanak hiperaktif, dan penyakit schizophrenia.
Begitulah antara manfaatnya. Jadi buat anda yang mahukan nutrisi dalam ikan tapi tak suka makan ikan boleh cuba Omega Guard :)

Sharing is caring,
Fiefi Ismail si Pengedar Shaklee Yang Best!

No comments:

Post a Comment

Kenali Vitalea Iron Formula Shaklee.

Apa itu Vitalea Iron Formula? Vitalea Iron Formula adalah multivitamin dan multimineral dari Shaklee yang telah 100 tahun lebih berada ...